Falken Lastik Üretiminde Hidrojen Kullanımını Test Ediyor

Falken Lastikleri‘nin karbon ayak izini azaltma çalışması, markanın şu anda büyük Japon tesislerinden birinde hidrojen kullanımını denemesiyle hızla ilerliyor. 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefine ulaşmaya yardımcı olması için metodolojideki bu değişikliğe önemli kaynaklar aktarılıyor. Son aylarda kaydedilen ilerleme, Falken ve ana şirketi Sumitomo Kauçuk Endüstrisi’nin (SRI) karbon nötr bir gelecek yolunda emin adımla ilerlediğini gösteriyor.

Hidrojen ile CO2 Emisyonsuz Lastik Üretimi Yapılıyor

Lastik üretimi için buhar şeklinde yüksek sıcaklıkta enerji esastır. Çeşitli teknik sınırlamalar nedeniyle, elektrik enerjisini kullanarak gerekli miktarda ısıyı üretmek zor. Hidrojenin gelecek vaat eden yeni bir enerji kaynağı olarak devreye girdiği yer burası: Sumitomo Kauçuk Endüstrisi, lastiklerini CO2 emisyonu olmadan üretmek için hidrojen kullanıyor. Yeni Enerji ve Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Organizasyonu (NEDO) tarafından desteklenen pilot proje, lastik üretiminde hidrojenin potansiyelini gösterecek. Şu anda hidrojen tankları, SRI’nin orta Japonya’daki Shirakawa tesisinde test ediliyor ve gereken hidrojen de SRI’nin tesislerinden birinden geliyor. Yeni enerjinin kullanımı başarılı olursa, şirket bunu 2023’ten itibaren dünya çapında kullanmayı planlıyor. Falken Lastikleri, AKO Grup ile iş birliği kapsamında Türkiye’de de bir üretim tesisine sahip.

Sumitomo Kauçuk Avrupa genel müdürü Dr. Bernd Löwenhaupt: “Diğer önde gelen lastik üreticileri ve otomobil üreticileriyle birlikte iddialı hedeflere ulaşmak için imzaladığımız birkaç girişim var. Ürünlerimizin karbon ayak izini azaltmak, geleceğimiz için hayati önem taşıyor. Bu nedenle tamamen sürdürülebilir malzemeler kullanmaya, lastik ürün yelpazemizin ömrünü uzatmaya ve çevre dostu süreçler kullanarak lastik üretmeye odaklanıyoruz. Hidrojen kazanlarının kullanımı, bizim için doğru yönde atılmış büyük bir adım ve önümüzdeki yıllarda lastiklerimizi üretme şeklimizde devrim yaratacağını umuyoruz.”

Falken Lastikleri Çevre Dostu Üretim için Çalışıyor

Falken Lastikleri, çevre dostu olmak için onlarca yıldır çalışıyor. Marka; 2008 yılında, 2013’te dünyanın ilk fosil yakıtsız lastiğini üretmeden önce %97 oranında fosil kaynak içermeyen malzemeden yapılmış bir lastik sundu. Üç yıl sonra, Sürdürülebilir Doğal Kauçuk Girişimi’ne (SNR-i) katıldı. Daha sonra Sürdürülebilir Doğal Kauçuk için Küresel Platformu’nun (GPSNR) kurucu üyesi oldu.

Falken Akıllı Lastik Girişimi Nedir?

Bir lastiğin her unsurunu araştıran SMART TIRE (Akıllı Lastik) girişimi ise üretimdeki değişikliklerin yanı sıra, Falken’in karbon nötrlüğüne yönelik yol haritasının bir başka önemli yönüdür. SMART TIRE, malzeme ve performanstaki ilerlemenin ötesinde, 2050 yılına kadar pazara yüzde 100 sürdürülebilir bir lastik sunma hedefiyle lastik ömrü, sürdürülebilirlik ve üretime odaklanıyor. Falken, bunu başarmak için lastiklerindeki biyokütle yüzdesini artırıyor. (Örneğin kolza çiçekleri, çam ağacı yağı, mısır ve geri dönüştürülmüş malzemeler.) Halihazırda Falken lastikleri yaklaşık yüzde 25 biyokütleden oluşuyor. Falken, tamamen sürdürülebilir bir lastik geliştirme yolunda 2030 yılına kadar biyokütle oranlarını yüzde 30’a ve geri dönüştürülmüş malzemeyi yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyor. Lastik etiketlerinden plastiğin çıkarılması da dahil olmak üzere sürdürülebilirlik odaklı ek değişiklikler de uygulanıyor.

Falken Neden Dünyanın En Hızlı Bilgisayarını Kullanıyor?

Falken ayrıca AKILLI LASTİK projesi ile lastiklerinin ömrünü uzatmayı hedefliyor. Lastik ömrü, sürdürülebilirliğin temel direği. Bu nedenle Sumitomo Kuauçuk, Ar-Ge programlarının bir parçası olarak dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Fugaku’yu kullanan ilk şirketlerden biri hâline geldi. Fugaku saniyede 442 katrilyon hesaplama yapabilir ve zamanla aşınma ve yıpranma nedeniyle lastik performansında meydana gelen düşüşü önlemeye çalışan Performansı Sürdürme Teknolojisinin (PST) geliştirilmesine yardımcı oluyor. Bunu moleküler davranışı ve gerçek kimyasal değişiklikleri doğru bir şekilde simüle ederek yapıyor.